Multikulturalizmus értéke az idei Károli Fórum fő üzenete

A szabadkai Károli Gáspár Protestáns Kutatóközpont 2024. június 8-án megtartotta második nemzetközi Károli Fórumát. A Fórumon a Központ kutatói mellett, mint vendégelőadók részt vettek még dr. Lluís Català Oltra és dr. Daniel La Parra Casado az Alicantei Egyetemről (Spanyolország), valamint Morvai Rácz Richárd az Újvidéki Egyetemről. Az idei konferencia átfogó témája „A protestáns világnézet – változások és kihívások” volt.

A Fórum multidiszciplináris jellegét a különböző humán tudományágakra – szociológia, oktatás, történelem, jog, orvostudomány stb. – épülő tanulmányok biztosították. A szerzők tanulmányaikban többször is kiemelték azt a jelentős társadalmi hatást, amelyet a kulturális, világnézeti vagy önazonossági sokszínűség gyakorol világunk pozitív fejlődésére. Ezért a konferencia résztvevőinek közös Zárónyilatkozata kiemeli, hogy „a kulturális, etnikai, vallási, világnézeti különbségek az emberiség vitathatatlan előnye”.

A 2024 Károli Fórum ünnepi jellegét a Csikós Krisztina által vezényelt szabadkai Pro Musica Kamarakórus expresszív előadása, valamint a magyarkanizsai Fény duó kamara vonós duett kifinomult megszólalása biztosította.

Az esemény médiamegjelenését több regionális magyar nyelvű műsorszolgáltató is biztosította.

A legközelebbi Károli Fórumot 2025 júniusában tervezik megrendezni.